Martinje 09. udruge "Trsek" u Konjščini

 

Kao i svake godine povodom svetkovanja svetog Martina Udruga vinogradara „Trsek“ već tradicionalno poziva i okuplja vinogradare na zajedničko druženje. Uz cjelogodišnji trud i aktivnosti oko uzgoja vinograda održan je niz edukativnih predavanja i izlet. Od proslave svetog Vinka prvog sveca kojeg smo svečano proslavili u vinogradu vinarije Vinski vrh u HrašćiniTrgovišću, vincekovim i službeno započinju prvi radovi u vinogradu a aktualnosti su nastavljene organiziranim kušanjem vina. Kako bi se ispravile eventualne nepravilnostii i mane vina, organiziranu tribinu je vodio naš poznati enolog prof. Zdenko Ivanković. Udruga je posjetila i Ptujske podrume u susjednoj Sloveniji gdje smo saznali kako se uz puno truda i pažnje dolazi do vrhunskih vina. Povijest i tradicija grada Ptuja dočarana nam je obilaskom muzeja i grada.

 

Pred samu berbu u Budinšćini je održano predavanje agronoma Andreja Rebernišeka, savjetnika u savjetodavnoj službi ptujskih podruma (Slo.) i enologa vinarije „Vinski vrh“ u Hrašćini Trgovišću o preradi grožđa i fermentaciji mošta. U vinogradarskim krugovima štuje se pet svetaca: sveti Vinko, sv. Juraj, sv .Ivan, sv .Mihovil i sv. Martin. Za nas su najznačajniji sv. Vinko i sv. Martin. Kad slavimo sv.Vinka, započinjemo sezonu u vinogradu a završavamo je sv.Martinom, iako i tada ima posla u vinogradu i podrumu.

 

Nakon svečanog obilježavanja prvog zaštnika vinogradara, sveti Martin najznačajniji je svetac za nas vinogradare jer od tog dana vino preuzima mjesto moštu i nagrađuje trud vinogradara svojim novim ruhom. Od tog dana sada još mlado vino počinje se bistriti, zaokruživati arome i mirise te postaje skladnije. Da bi se mošt riješio nevaljalih mirisa i okusa, u pomoć „zovemo“ sv. Martina. Kako to priliči po starim nadaleko poznatim Križevačkim štatutima vođa ceremonijala biškup Ivan Jurina u Vatrogasnom domu u Donjoj Konjščini 07.11.09. vodio je ceremoniju krštenja mošta i podijelio dužnosti nazočnim vinarima. Svi prisutni se moraju oslovljavati s pajdašice i pajdaši. Dužnost HIŽEDOMAĆINA preuzeo je naš predsjednik Vinko Đurek koji nas je pozdravio kako to štatut nalaže zaželio dobru zabavu.

 

Za STOLORAVNATELJA izabran je Nenad Martinjak koji je po dužnosti zadužen da tijek krštenja prođe kak to bog zapovjeda. Ujedno dužnost stoloravnatelja je da obznani zašto slavimo sv. Martina i kakvi su običaji povodom tog dana. Ako niste znali zašto baš imendan Martina slavimo i zašto jedemo gusku, o tome nam govori zapis iz 4. st. Martin je bio starorimski legionar i veliki ljubitelj vina. Nakon završetka školovanja u francuskoj školi sv. Hilarijusa trebao je postati biskup, ali on to nije želio. U to vrijeme svi školovani ljudi morali su se posvetiti nečem važnom, za što je i na kiraju potrošen novac na njihovo školovanje. Na dan kada su trebali zarediti Martina on se sakrio u guščak. Psikanje i gakanje gusaka odalo je Martina pa je tako na kraju morao postati biskup. Od tog dana guske svoju izdaju plaćaju životom i završavaju na stolovima prilikom ceremonije krštenja mošta, a Martin je postao biskup.

 

Da na stolovima bude u svako doba dobra kapljica, zadužena je naša novoizabrana OBERFIŠKUŠICA (ravnatelj točmeka) Zdenka Kranjec koja je i desna ruka stoloravnatelja a dobila je zaduženje trucanja fiškuša (točmeka za svakim stolom). Da ovo krštenje bude pravovaljano, mora imati i kuma, a za njega je izabran Radovan Hercigonja. Dužnost kuma je i da pomaže u molitvi koju predvodi naš biskup Ivan a pomažu i ostali pajdaši špelancije. Da bi sve išlo u dobrom duhu, sve nepravilnosti po štatutu kažnjavao je SUDEC, kojeg su jedino na ceremoniji dužni zvati gosponom. Izabran je Gabrijel Šmit. Kak smo imali za videti jedina zamjerka je bila da baš na taj naš dan nije bilo Martinje za kaj je optužen naš hižedomaćin. Da bi stal u obranu hižedomaćinu, izabran je i fiškal Josip Hađina koji se odma dal u obranu.

 

Iako je obrana dala uvjerljiv dokaz o nevinosti hižedomaćina, osuđen je popiti dva dcl. ledene vode. (Za one koji nisu znali to je i bil razlog opće slabosti u kasnim satima našeg Hižedomaćina!) Da bi se na kraju znalo tko je tko, kad se malo otpusti kočnica svaki zaduženi pajdaš dobiva „kolanju“ na kojoj piše kakva je njegova uloga ceremonije.

 

Na kraju kad su uloge podijeljene krenulo se „molitvi“ po skraćenom sistemu našeg biskupa i iz mošta se dobilo vino. Uz mnoštvo viceva i pošalica voditelja špelancije za ugodno druženje i glazbu pobrinuli su se naši pajdaši „Mladi mužikaši“. Da ples ne bude samo ples, već ples srca, za nagradu zaljubljenima daruje se pečena guska koju su osvojili Snježana i Ivica Babok iz HrašćineTrgovišća.

 

 

 

 

 
 

Tko je Online

Gostiju online: 1

Konjšćina u slici

  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator