Župa sv. Dominika- Konjščina

 

Župnik: Milan Pušec
Telefon: 049/ 465-302

 

O župi:
Konjščina se kao župa spominje u popisu župa od 1334. godine i bila je posvećena sv. Nikoli. U sljedećem sačuvanom popisu iz 1501. godine, crkva je posvećena sv. Dominiku. To je jedina župa sv. Dominika u Hrvatskoj sjeverno od Save. Mahom se svi povjesničari slažu da mjesto ima naziv po plemenitašima Konjskim (najprije baruni, a zatim i grofovi),. Konjščina je staro mjesto koje se spominje kao Selnica, a taj se naziv odnosi na vlastelinstvo.

 

Današnja župna crkva građena je od 1729.-1732. godine, a pripada baroknom razdoblju. Graditelj crkve bio je Ivan Baisz iz Maribora. Crkva je građena kao jednobrodna građevina sa četvorinastim svetištem koje završava ravnim zidom. U crkvi su nadgrobne ploče Otilije Horvath iz 1851. godine i Ivana N. Šandora Gjalskog iz 1856. godine.

 

RASPORED SVETIH MISA I BOGOSLUŽJA

 

Od 1. rujna počeo je u župnoj crkvi svetog Dominika u Konjščini novi raspored bogoslužja.
Raspored bogoslužja:
Nedjeljom i blagdanom 7, 30 i 11,00 sati
Radnim danom u 18,00 sati ili po dogovoru.

 

 

Blagdan Anđela čuvara

 

 

U subotu, 29. rujna 2018. slavimo župni blagdan Anđela čuvara, misno slavlje će bti u 17 sati i predvoditi će ga mladomisnik i župni vikar u župi Gospe Žalosne – Špansko u Zagrebu – vlč. Alen Vrbek.

 

Poslije mise, održati će se koncert u ciklusu „Orgulje Heferer“ i nastupati će Marija Lešaj - sopran, a na orguljama Elizabeta Zalović.

 

 

ADVENT

 

Pred nam je vrijeme Došašća ili Advent, koje započinje četiri nedjelje prije blagdana Božića.
To je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića, a ujedno je početak nove liturgijske godine (osim kod vjernika istočnog obreda kojima liturgijska godina započinje 1. rujna). Ove godine prva nedjelja došašća, započinje 3. prosinca .

 

Došašće se može gledati u dva vida. U prvom djelu (do 16. prosinca) doživljavamo ga kao vrijeme iščekivanja naše duhovne pripreme na susret s Kristom, dok u drugom djelu intenzivno se pripremamo na proslavu svetkovine Kristova rođenja.

 

Samo značenje riječi „advent“ dolazi od latinske riječi „adventus“ što znači dolazak.

 

Došašće ili Advent je vrijeme kad smo ispunjeni radosnom nadom susreta s Očekivanim, koji je već u povijest došao kao jedan od nas, i nadom susreta s Očekivanim koji će doći, kao pobjednik za nas.

 

Advent traje četiri nedjelje i svake nedjelje se pali jedna svijeća.

 

U došašću su svakog jutra zornice, puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Zornice, stoga predstavljaju neki oblik četverotjednog odricanja od sna, a svoj početak ima još u srednjem vijeku.

 

U našoj župi, mise zornice se slave svaku nedjelju u jutro u 6 sati.

 

Lijep je običaj, da svaka obitelj ima adventski vijenac u kući, i da se okupi cijela obitelj na molitvu ili zapjeva neku adventsku pjesmu.

 

To je vrijeme ispunjeno očekivanjem, vrijeme pripreme za Božić. To je poziv na smirenost, bliskost i ljudsku solidarnost.

 

Kroz advent smo pozvani, da kroz to vrijeme skinemo starog i obučemo novog čovjeka, da ne nosimo stare grijehe koji nas vuku nazad nego da ih skrušeno okajemo.

 

Zastanimo na tren, razmislimo i saberimo se, te okajmo naše grijehe i skinimo starog čovjeka i obucimo novoga u sakramentu svete ispovjedi kako bismo dostojno dočekali Spasitelja i prijatelja, Gospodina našeg Isusa Krista.

 

 

 

Pobožnosti Majci Božjoj

 

Posljednje nedjelje Marijina mjeseca svibnja, 28.05.2017. u Turnišću kod kapelice Majke Božje (kod Majčice), u 18,30 sati bit će pobožnosti Majci Božjoj, zaštitnici sela.
Pozivaju se svi mještani Turnišća, svi župljani župe svetog Dominika kao i svi ljudi dobre volje da dođu na ovu pobožnost, kako bi svi u zajedništvu molili Marijin zagovor, ne samo za Turnišće, već cijelu župu i općinu Konjščina.

 

 

Kapelica u Klimnu

 

 

U subotu, 20 svibnja 2017. godine u 11 sati u selu Klimen, župe svetog Dominika u Konjščini blagoslovljena je novoizgrađena kapelica svete Barbare.

 

Nakon blagoslova kapelice, uslijedilo je misno slavlje, koje je predvodio župnik Milan Pušec, Blaž Bartol, svećenik u miru, te ministrant Mislav Božić.

 

Na mjestu današnje kapelice godinama je bio Križ, koji je s vremenom oronuo. Na inicijativu predsjednika mjesnog odbora Klimen Ivana Keliša i uz podršku Općine Konjščina i načelnika Mirka Krznara pokrenuta je obnova, odnosno izgradnja nove kapelice.

 

Stanovnici Klimna većinom su bili rudari i u teškim uvjetima, svjesni opasnosti, radili u rudnicima i na taj način prehranjivali svoju obitelj i utjecali se u zagovor svetoj Barbari.

 

Kip svete Barbare poklonio je bivši župnik, a sada svećenik u miru Blaž Bartol, a blagoslovio ga biskup Juraj Jezerinac.

 

U svojoj propovjedi, župnik Milan Pušec je govorio je o životu svete Barbare, zaštitnice rudara i njezinoj tradicijskoj povezanosti s mještanima sela Klimna , i cijele naše župe.

 

Zato su mještani Klimna, a i svi župljani župe sv. Dominika Konjščina posebno zahvalni Bogu za kapelicu svete Barbare.

 

Nakon misnog slavlja nastavljeno je druženje mještana.

 

 

 

 

DOGAĐANJA

 

U subotu, 25. ožuka 2017. je naš župljanin Marko primljen među kandidate Zagrebačke nadbiskupije za svete redove đakonata i prezbiterata tijekom euharistijske službe u bogoslovskoj kapeli Presvetog Srca Isusova. Čestitamo mu te molimo Gospodina da mu, po zagovoru svetog Dominika, udijeli obilje svoga blagoslova i ustrajnosti na putu kojem hodi.

 

Više na:
http://nbs-zg.hr/evo-me-zelim-biti-svecenik-bozji/#župasvetogdominika #bogoslovija #markomaleksolgat

 

 

 

Proslavljen blagdan Anđeli čuvari

 

 

U subotu, 1. listopada 2016. godine u Konjščini proslavljen je župni blagdan Anđela čuvara.

 

Održane su dvije svete mise u 11 sati, koju je predvodio preč. Stjepan Prugovečki, dekan i Mihovljanski župnik. I druga misa u 17 sati, koju je predvodio preč Domagoj Matošević, novi rektor svetišta u Mariji Bistrici.

 

U 18 sati, održan je tradicionalni 11. po redu koncert u ciklusu "Orgulje Heferer" - Koncertne direkcije Zagreb. Svake godine nas ugodno iznenade sa umjetnicima.. Ove godine, to su bili mladi umjetnici gospođica Ana Ticl, sopran i gospodin Hrvoje Trinki na orguljama. Pružili su nam trenutke uživanja u glazbi Bacha, Händela, Vivaldia...u našoj divno,j baroknoj crkvi na obnovljenim orguljama Umjetničke radionice Heferer.

 

Naš župnik vlč Milan Pušec uveo nas je u koncert i predstavio umjetnike, zahvalio Umjetničkoj radionici "Heferer", umjetnicima, krapinsko zagorskoj županiji i općini Konjščina što su nam omogućili još jedan koncert . Na kraju i načelnik općine Konjščina gospodin Mirko Krznar , se zahvalio svima u ime naše općine.

 

 

 

--

 

U sklopu inicijative „Molitveni hod sa Stepincem“ – Moći blaženog Alojzija Stepinca 23. lipnja 2015. godine boravile su u našoj župnoj crkvi Svetog Dominika u Konjščini. U 19 sati započelo je misno slavlje, naš župnik Bartol Blaž je govorio o životu Blaženog Alojzija Stepinca, , njegovom nepravednom suđenju, te spomenuo da je blaženik dva puta pohodio našu župu i blagoslovio kapelicu u Gornjoj Konjščini. Svojim molitvama utjecali smo se za njegovo proglašenje svetim, te tražili njegov zagovor za svoju domovinu, župu i svoje potrebe.

 

 

--

 

Na dvadeset i treću nedjelju u liturgijskoj godini (7. rujna 2014.) u našoj župnoj crkvi svetog Dominika, domaći župnik, vlč. Blaž Bartol, objavio je da, naš, Marko Malek - Solgat u ponedjeljak 8. rujna 2014., na sam blagdan rođenja Blažene Djevice Marije ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu, te da postaje bogoslovom Zagrebačke nadbiskupije. Poželimo mu puno Božjeg strpljenja, Božje ljubavi, providnosti, te da i mi u našoj župi dobijemo domaćeg svećenika.

 

 

 

 

 

KATEHEZE ZA ODRASLE UTORKOM

 

 

možete pročitati ovdje.

 

 

 

ŠTO JE KATEHEZA ?

 

 

možete pročitati ovdje.

 

 

 

 

 

 

Zahvalna misa velečasnog Bartola Blaža u župnoj crkvi sv. Dominika u Konjščini

 

 

U Konjščini, 30.06. 2013. godine u župnoj crkvi Svetog Dominika velečasni Bartol Blaž zahvalnom misom obilježio je 45.-tu godišnjicu svećenstva, 30 godina boravka u župi i Nagradu za životno djelo Krapinsko- zagorske županije. možete pročitati ovdje.

 

 

 

 

Euharistija (pričest) možete pročitati ovdje.

 

 

Krizma (Sv. potvrda) možete pročitati ovdje.

 

 

ŽUPNE AKTIVNOSTI

 

 

U našoj župi postoje molitvene grupe, jednu molitvenu skupinu zovemo jednostavnim imenom „KRUNIČARI“. „Kruničari“ imaju prvi petak u mjesecu zajedničku molitvu i misno slavlje. Oni mole živu krunicu, za nakane naše župe.

 

Druga skupina je posvećena šentatskom pokretu MAJKE TRI PUTA DIVNE, jednom mjesečno imaju zajedničku molitvu i misno slavlje na čast MAJKE TRI PUTA DIVNE i NJEZINA SINA, GOSPODINA NAŠEG.

 

Unutar župe djeluje i župni zbor, voditeljica je profesorica Snježana Krivak, a orguljaš Adam Pazman.

 

 

 

Proslavljen blagdan svetog Dominika u Konjščini

 

 

U petak, 8.kolovoza, u župi svetog Dominika – Konjščina, proslavljen je blagdan svetog Dominika, zaštitnika Župe i Općine Konjščina.

 

Toga dana svete mise bile su u 8 sati, koju je predvodio domaći župnik, vlč. Blaž Bartol, te svečana sveta misa u 11 sati koju je predvodio fr. Anto Bobaš, dominikanac (OP), u zajedništvu s brojim svećenicima, kako iz dekanata tako i šire, s bogoslovima, te vjernim pukom Božjim koji je došao tražiti Božji blagoslov po zagovoru svetoga Dominika.

 

U svojoj homiliji, vrlo slikovito nas je pozvao na zajedništvo, bez obzira na ljudske slabosti i različitosti, te je istaknuo da vjera treba zajednicu, „da si budemo brati, gdje će svatko svakog znati“. U homiliji je govorio i o svecu zaštitniku, svetom Dominiku, te je odabrao i ispričao posljednje dane njegova ovozemaljskog života. Istaknu je i pozvao sve da slijede poruku svetog Dominika koju je uputio svojoj braći, a i svima nama: „Ljubite se međusobno, ponizni budite i živite u svojevoljnom siromaštvu!“. Kraj homilije, predvoditelj misnog slavlja, zaključio je uzevši gitaru te otpjevavši pjesmu „Glasniku goleme nade“ koja govori o svetom Dominiku.

 

Na svečanoj svetoj misi liturgijsko pjevanje animirao je „Zbor sveti Dominik“ pod vodstvom prof. Snježane Krivak.

 

Nakon „predivne svete mise“, kako su rekli župljani i hodočasnici pod dojmom oduševljenja, zajedništvo je nastavljeno na tradicionalnom proščenju.

 

 

Dan župe u Konjščini

 

 

Na dan svetog Dominika 8. kolovoza 2012. u župnoj crkvi Svetog Dominika u Konjščini bilo je misno slavlje i proščenje. Slavio se Sveti Dominik nebeski zaštitnik župe i općine. Mise su održane u jutro u 8 sati, i svečana misa u 11 sati.

 

U župnoj crkvi Sveti Dominik, pripreme za slavlje na čast Svetog Dominika započele su ranije, devetnicom. Prikazivale su se mise, molitve i prošnje Svetom Dominiku za milost i nakanu da dragi Gospodin uzme pod svoju zaštitu sve župljane župe.

 

Svečanu misu je predvodio zagrebački biskup dr. Ivan Šaško, koji nas je u svojoj homiliji podsjetio na životni put Svetog Dominika, i sve nas pozvao da slijedimo njegov primjer vjere i pouzdanja u Boga. Na svečanoj misi sudjelovali su i Provincijal dr. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, Milan Pušec, duhovnik u zagrebačkoj bogosloviji, te svećenici susjednih župa. Na misi je pjevao crkveni zbor Sveti Dominik, pod ravnanjem profesorice Snježane Krivak.

 

Ugodno raspoloženje se nastavilo i poslije mise, na proščenju, gdje su se zajedno družili župljani sa pomoćnim zagrebačkim biskupom Ivanom Šaškom i provincijalom Antom Gavrićem. Posluženi su bili sa starinskim, zagorskim kolačima koje su pripremile marljive župljanke. Prisutni župljani bili su ponosni i veseli jer su s njima bili i biskup i provincijal, što su i obilježili zajedničkim fotografiranjem.

 

 

 

 

 

 

 

Priopćenje Nadbiskupskoga duhovnoga stola

 

 

 

 

Molitva bl. Jordana Saskog svetom Dominiku

 

 

 

 

 

 

ŽUPNA KATEHIZACIJA

 

 

ŽUPNI VJERONAUK

 

 

Svake subote u našoj crkvi održavat će se župni vjeronauk za prvopričesnike, krizmanike i njihove roditelje. Vjeronauk za krizmanike počinje u 10.00 sati, a za prvopričesnike u 11.00 sati. Župni vjeronauk držat će župnik Blaž Bartol.

 

Cilj župnog vjeronauka, odnosno priprave za sakramente, jest ponajprije uvođenje u mentalitet vjere. Župnim vjeronaukom, koji služi kao dopuna školskom vjeronauku (gdje je naglasak više na informativnoj razini, a kod župnog na samoj formaciji), želi se postići odgoj u vjeri, izgradnja i posvješćivanje kršćanskoga vjerničkog identiteta, jačanje crkvene pripadnosti te odgoj za liturgijsko-sakramentalni život.

 

 

Vlč. Blaž Bartol

 

CRTICE IZ POVIJESTI ŽUPE KONJŠČINA

 

U naš kruh svagdanji spada i spoznaja (saznanje – znanje) o stvarima, prilikama i neprilikama koje okružuju čovjeka u njegovom zemaljskom životu. Spoznavajući i saznavajući svoje okruženje čovjek ulazi u vječnu spoznaju zajedništva s Bogom, izvorom i bogatstvom života.

 

Tumačeći taj cilj života velikom naobrazbom, govorenjem i primjerom ostvarivao je i sveti Dominik, koji je rođen oko 1170. u Calarogi u Španjolskoj. Tom Dominiku posvećena je konjščinska župa, koja ima isti cilj – da tebe i mene usmjeri prema bogatstvu zemaljskog i nebeskog života.

 

Pođi stoga s nama, dragi čitaoče, u povijest župe Konjščina. Nećemo ti dati sve bogatstvo povijesti Konjščine jer niti smo mi kadri pripremiti taj kolač, a niti bi ti odjedanput mogao sve upiti. Eto stoga, par bobica toga grozda i par zrna pripravljena za tu pogaču povijesti Konjščine.

 

Konjščina (Selnica) kao župa spominje se u popisu župa od 1334. godine i bila je posvećena sv. Nikoli. No, u slijedećem sačuvanom popisu župa iz 1501., crkva je posvećena sv. Dominiku. Jedina je to župa svetog Dominika u Hrvatskoj sjeverno od Save. Mahom svi povjesničari slažu se da mjesto ima ime po plemenitašima Konjskim (najprije baruni, a zatim i grofovi). Konjščina je dakle, staro mjesto koje se najprije spominje kao Selnica (selnički), a taj se naziv odnosi na vlastelinstvo (posjed), a ne naselje. Jedino što izaziva neko razmišljanje, domišljanje, a možda iziskuje i istraživanje, pisanje je Adama Baltazara Krčelića Krbavskog u knjizi „povijest stolne crkve zagrebačke“ gdje on spominje neki članak iz 1471. godine u kojem piše da je utvrda Konjščina, možda i starija nego što se misli.

 

Evo tog odlomka iz Krčelićeve knjige:“Mnoge su utvrde u Matijino vrijeme, kako i pokazuje članak 29. iz 1471., u ovim krajevima Slavonije bile razorene i porušene: Kneževec, danas Kneginec kod Varaždina Blaže Husara (Tu utvrdu treba razlikovati od utvrde KHEENE, u kojoj je nekoć bio utamničen Andrija II). I po drevnim registrima desetine nedvojbeno je da se KHEENe nalazila u Zagorju. Vjerojatnije je to utvrda koja se danas zove Konjščinom po obitelji Konjski, a nekad se zvala KHEENE, kako se zaključuje po istim registrima, razmatranjem, dakako, susjednih posjeda koji se opisuju uz utvrdu KHEENE. Osim toga, uzmu li se u obzir i položaj, opkopi, postojeći dvostruki zidovi utvrde Konjščina, jasno da je to nekoć bilo glasovitije utvrđenje i prikladno da se u njemu zadrži Andrija II“*.

 

Eto, to je ono što ti prije rekoh – pričekaj povjesničari će odgovoriti. Godine 1545. oko tog kaštela bila je bitka s Turcima, a to je vrijeme kad čudotvorni kip majke Božje prenose iz kapela sv. Vida na Vinskom Vrhu u Mariju Bistricu, da ne padne u ruke Turcima.

 

Crkva sv. Dominika u Konjščini građena je u 16. stoljeću, a nadograđivana 1722. godine. Župni dvor sagradio je biskup Galjuf 1777. godine. Župa je u početku imala ova sela: Cirkveno Selo (Donja Konjščina), Gorenci (Gornja Konjščina), Krapina Selo, Jelovec, Bočaki, Bočadir, Kosovečko. Dokumentom 04. listopada 1789. iz zlatarske župe uzeta su sela: Lipovec, Turnišče, Brlekovo, a od belečke župe Klimen i Batina i uvršteni u Župu Konjščina. Za crkvu su 21. ožujka 1861. nabavljene nove orgulje, a nastavlja se i preuređenje unutrašnjosti crkve.

 

Iz nove povijesti zanimljiva je Naredba kraljevske zemaljske vlade, Odjela za unutrašnje poslove od 24. prosinca 1913. broj 89/415 kojom se određuje da se župa ima zvati Donja Konjščina dok se u šematizmima prije i poslije župa vodi samo pod imenom Konjščina.

 

Popis župnika postoji od 1675. godine do danas. Vrijedno je u tom popisu spomenuti Josipa Hoziana, koji je počeo pisati spomenicu, te doktora Jurja Cenkića, koji je sastavio novu spomenicu, zapisavši u njoj stare događaje i opisavši naširoko novije događaje. U vrijeme župnikovanja doktora Jurja Cenkića podignuta su u selima konjščanske župe mnoga raspela.

 

Godine 1936. u župi Konjščina osnovano je nekoliko bratovština : Bratovština SVETE KRUNICE, Bratovština KĆERI MARIJINE te Bratovština KRŠĆANSKOG NAUKA. Osnivanje bratovština potaknulo je doktora Cenkića da kod križeva po selima održava nedjeljom večernice sa svrhom poučavanja župljana u vjeri. Večernica se sastojala od propovjedi, čitanja katekizma i molitava.

 

Konjščinska župa u starije doba nije imala kapela. Godine 1938. blagoslovljena je „Kapelčica“ u Galovcu, koju je sazidao Tomo Curiš, a 24. srpnja 1942. godine blagoslovljena je kapela PRESVETO OLTARSKOG SAKRAMENTA u Gornjoj Konjščini, na poticaj učiteljica Ružice Radej i Štefice Dolenc. Po završetku rata ta je kapelica zatvorena, a otvorena je ponovno 29. ožujka 1961. u kući Milana Biškupa, koju je župa kupila za kapelu.

 

Duhovnih zvanja u župi nema mnogo. U prošlosti poznat je svećenik dr. Dinko Gudek te časna sestra karmelićanka Božanskog Srce Isusovog, Marija Hanžek, č.s. Huberta.

 

Od uspostave samostalne države Hrvatske ova župa i okolne župe u podjednakom su vjerskom životu. Obavljaju se krštenja, vjenčanja, pokapaju se crkvenim obredom, na misu nedjeljom i blagdanom neki idu, neki ne, pretežno su svi vjernici što se vidi kod blagoslova kuća i sprovoda. Župnik se snalazi u tim prilikama i pokušava kontaktirati sa svima, prema svojim sposobnositima i mogućnostima. Vele da je tako radio i sveti Dominik.
* Prema mišljenju mr.sc. Branka Čička, Krčeličevu teoriju o utvrdi Kheene kao Konjščini treba uzeti s rezervom (op.ur. časopisa za kulturu :“Hrvatsko zagorje“, rujan 2006.)

 

 
 

Aplikacija za prijavu komunalnih problema

Tko je Online

Konjščina u slici

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator