Župa sv. Dominika- Konjščina

 

Župnik: Milan Pušec
Telefon: 049/ 465-302

 

O župi:
Konjščina se kao župa spominje u popisu župa od 1334. godine i bila je posvećena sv. Nikoli. U sljedećem sačuvanom popisu iz 1501. godine, crkva je posvećena sv. Dominiku. To je jedina župa sv. Dominika u Hrvatskoj sjeverno od Save. Mahom se svi povjesničari slažu da mjesto ima naziv po plemenitašima Konjskim (najprije baruni, a zatim i grofovi),. Konjščina je staro mjesto koje se spominje kao Selnica, a taj se naziv odnosi na vlastelinstvo.

 

Današnja župna crkva građena je od 1729.-1732. godine, a pripada baroknom razdoblju. Graditelj crkve bio je Ivan Baisz iz Maribora. Crkva je građena kao jednobrodna građevina sa četvorinastim svetištem koje završava ravnim zidom. U crkvi su nadgrobne ploče Otilije Horvath iz 1851. godine i Ivana N. Šandora Gjalskog iz 1856. godine.

 

 

RASPORED SVETIH MISA I BOGOSLUŽJA

 

 

U lipnju, srpnju i kolovozu: svete mise će biti u 9 sati.

 

U četvrtak, 6. srpnja 2017. u 19 sati u našoj župnoj crkvi će biti klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i sveta misa, započinje tridesetodnevnica za hrvatski narod i za našu domovinu.

 

 

Pobožnosti Majci Božjoj

 

Posljednje nedjelje Marijina mjeseca svibnja, 28.05.2017. u Turnišću kod kapelice Majke Božje (kod Majčice), u 18,30 sati bit će pobožnosti Majci Božjoj, zaštitnici sela.
Pozivaju se svi mještani Turnišća, svi župljani župe svetog Dominika kao i svi ljudi dobre volje da dođu na ovu pobožnost, kako bi svi u zajedništvu molili Marijin zagovor, ne samo za Turnišće, već cijelu župu i općinu Konjščina.

 

 

Kapelica u Klimnu

 

 

U subotu, 20 svibnja 2017. godine u 11 sati u selu Klimen, župe svetog Dominika u Konjščini blagoslovljena je novoizgrađena kapelica svete Barbare.

 

Nakon blagoslova kapelice, uslijedilo je misno slavlje, koje je predvodio župnik Milan Pušec, Blaž Bartol, svećenik u miru, te ministrant Mislav Božić.

 

Na mjestu današnje kapelice godinama je bio Križ, koji je s vremenom oronuo. Na inicijativu predsjednika mjesnog odbora Klimen Ivana Keliša i uz podršku Općine Konjščina i načelnika Mirka Krznara pokrenuta je obnova, odnosno izgradnja nove kapelice.

 

Stanovnici Klimna većinom su bili rudari i u teškim uvjetima, svjesni opasnosti, radili u rudnicima i na taj način prehranjivali svoju obitelj i utjecali se u zagovor svetoj Barbari.

 

Kip svete Barbare poklonio je bivši župnik, a sada svećenik u miru Blaž Bartol, a blagoslovio ga biskup Juraj Jezerinac.

 

U svojoj propovjedi, župnik Milan Pušec je govorio je o životu svete Barbare, zaštitnice rudara i njezinoj tradicijskoj povezanosti s mještanima sela Klimna , i cijele naše župe.

 

Zato su mještani Klimna, a i svi župljani župe sv. Dominika Konjščina posebno zahvalni Bogu za kapelicu svete Barbare.

 

Nakon misnog slavlja nastavljeno je druženje mještana.

 

 

 

 

DOGAĐANJA

 

U subotu, 25. ožuka 2017. je naš župljanin Marko primljen među kandidate Zagrebačke nadbiskupije za svete redove đakonata i prezbiterata tijekom euharistijske službe u bogoslovskoj kapeli Presvetog Srca Isusova. Čestitamo mu te molimo Gospodina da mu, po zagovoru svetog Dominika, udijeli obilje svoga blagoslova i ustrajnosti na putu kojem hodi.

 

Više na:
http://nbs-zg.hr/evo-me-zelim-biti-svecenik-bozji/#župasvetogdominika #bogoslovija #markomaleksolgat

 

 

 

Proslavljen blagdan Anđeli čuvari

 

 

U subotu, 1. listopada 2016. godine u Konjščini proslavljen je župni blagdan Anđela čuvara.

 

Održane su dvije svete mise u 11 sati, koju je predvodio preč. Stjepan Prugovečki, dekan i Mihovljanski župnik. I druga misa u 17 sati, koju je predvodio preč Domagoj Matošević, novi rektor svetišta u Mariji Bistrici.

 

U 18 sati, održan je tradicionalni 11. po redu koncert u ciklusu "Orgulje Heferer" - Koncertne direkcije Zagreb. Svake godine nas ugodno iznenade sa umjetnicima.. Ove godine, to su bili mladi umjetnici gospođica Ana Ticl, sopran i gospodin Hrvoje Trinki na orguljama. Pružili su nam trenutke uživanja u glazbi Bacha, Händela, Vivaldia...u našoj divno,j baroknoj crkvi na obnovljenim orguljama Umjetničke radionice Heferer.

 

Naš župnik vlč Milan Pušec uveo nas je u koncert i predstavio umjetnike, zahvalio Umjetničkoj radionici "Heferer", umjetnicima, krapinsko zagorskoj županiji i općini Konjščina što su nam omogućili još jedan koncert . Na kraju i načelnik općine Konjščina gospodin Mirko Krznar , se zahvalio svima u ime naše općine.

 

 

 

--

 

U sklopu inicijative „Molitveni hod sa Stepincem“ – Moći blaženog Alojzija Stepinca 23. lipnja 2015. godine boravile su u našoj župnoj crkvi Svetog Dominika u Konjščini. U 19 sati započelo je misno slavlje, naš župnik Bartol Blaž je govorio o životu Blaženog Alojzija Stepinca, , njegovom nepravednom suđenju, te spomenuo da je blaženik dva puta pohodio našu župu i blagoslovio kapelicu u Gornjoj Konjščini. Svojim molitvama utjecali smo se za njegovo proglašenje svetim, te tražili njegov zagovor za svoju domovinu, župu i svoje potrebe.

 

 

--

 

Na dvadeset i treću nedjelju u liturgijskoj godini (7. rujna 2014.) u našoj župnoj crkvi svetog Dominika, domaći župnik, vlč. Blaž Bartol, objavio je da, naš, Marko Malek - Solgat u ponedjeljak 8. rujna 2014., na sam blagdan rođenja Blažene Djevice Marije ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu, te da postaje bogoslovom Zagrebačke nadbiskupije. Poželimo mu puno Božjeg strpljenja, Božje ljubavi, providnosti, te da i mi u našoj župi dobijemo domaćeg svećenika.

 

 

 

 

 

KATEHEZE ZA ODRASLE UTORKOM

 

 

možete pročitati ovdje.

 

 

 

ŠTO JE KATEHEZA ?

 

 

možete pročitati ovdje.

 

 

 

 

 

 

Zahvalna misa velečasnog Bartola Blaža u župnoj crkvi sv. Dominika u Konjščini

 

 

U Konjščini, 30.06. 2013. godine u župnoj crkvi Svetog Dominika velečasni Bartol Blaž zahvalnom misom obilježio je 45.-tu godišnjicu svećenstva, 30 godina boravka u župi i Nagradu za životno djelo Krapinsko- zagorske županije. možete pročitati ovdje.

 

 

 

 

Euharistija (pričest) možete pročitati ovdje.

 

 

Krizma (Sv. potvrda) možete pročitati ovdje.

 

 

ŽUPNE AKTIVNOSTI

 

 

U našoj župi postoje molitvene grupe, jednu molitvenu skupinu zovemo jednostavnim imenom „KRUNIČARI“. „Kruničari“ imaju prvi petak u mjesecu zajedničku molitvu i misno slavlje. Oni mole živu krunicu, za nakane naše župe.

 

Druga skupina je posvećena šentatskom pokretu MAJKE TRI PUTA DIVNE, jednom mjesečno imaju zajedničku molitvu i misno slavlje na čast MAJKE TRI PUTA DIVNE i NJEZINA SINA, GOSPODINA NAŠEG.

 

Unutar župe djeluje i župni zbor, voditeljica je profesorica Snježana Krivak, a orguljaš Adam Pazman.

 

 

 

Proslavljen blagdan svetog Dominika u Konjščini

 

 

U petak, 8.kolovoza, u župi svetog Dominika – Konjščina, proslavljen je blagdan svetog Dominika, zaštitnika Župe i Općine Konjščina.

 

Toga dana svete mise bile su u 8 sati, koju je predvodio domaći župnik, vlč. Blaž Bartol, te svečana sveta misa u 11 sati koju je predvodio fr. Anto Bobaš, dominikanac (OP), u zajedništvu s brojim svećenicima, kako iz dekanata tako i šire, s bogoslovima, te vjernim pukom Božjim koji je došao tražiti Božji blagoslov po zagovoru svetoga Dominika.

 

U svojoj homiliji, vrlo slikovito nas je pozvao na zajedništvo, bez obzira na ljudske slabosti i različitosti, te je istaknuo da vjera treba zajednicu, „da si budemo brati, gdje će svatko svakog znati“. U homiliji je govorio i o svecu zaštitniku, svetom Dominiku, te je odabrao i ispričao posljednje dane njegova ovozemaljskog života. Istaknu je i pozvao sve da slijede poruku svetog Dominika koju je uputio svojoj braći, a i svima nama: „Ljubite se međusobno, ponizni budite i živite u svojevoljnom siromaštvu!“. Kraj homilije, predvoditelj misnog slavlja, zaključio je uzevši gitaru te otpjevavši pjesmu „Glasniku goleme nade“ koja govori o svetom Dominiku.

 

Na svečanoj svetoj misi liturgijsko pjevanje animirao je „Zbor sveti Dominik“ pod vodstvom prof. Snježane Krivak.

 

Nakon „predivne svete mise“, kako su rekli župljani i hodočasnici pod dojmom oduševljenja, zajedništvo je nastavljeno na tradicionalnom proščenju.

 

 

Dan župe u Konjščini

 

 

Na dan svetog Dominika 8. kolovoza 2012. u župnoj crkvi Svetog Dominika u Konjščini bilo je misno slavlje i proščenje. Slavio se Sveti Dominik nebeski zaštitnik župe i općine. Mise su održane u jutro u 8 sati, i svečana misa u 11 sati.

 

U župnoj crkvi Sveti Dominik, pripreme za slavlje na čast Svetog Dominika započele su ranije, devetnicom. Prikazivale su se mise, molitve i prošnje Svetom Dominiku za milost i nakanu da dragi Gospodin uzme pod svoju zaštitu sve župljane župe.

 

Svečanu misu je predvodio zagrebački biskup dr. Ivan Šaško, koji nas je u svojoj homiliji podsjetio na životni put Svetog Dominika, i sve nas pozvao da slijedimo njegov primjer vjere i pouzdanja u Boga. Na svečanoj misi sudjelovali su i Provincijal dr. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, Milan Pušec, duhovnik u zagrebačkoj bogosloviji, te svećenici susjednih župa. Na misi je pjevao crkveni zbor Sveti Dominik, pod ravnanjem profesorice Snježane Krivak.

 

Ugodno raspoloženje se nastavilo i poslije mise, na proščenju, gdje su se zajedno družili župljani sa pomoćnim zagrebačkim biskupom Ivanom Šaškom i provincijalom Antom Gavrićem. Posluženi su bili sa starinskim, zagorskim kolačima koje su pripremile marljive župljanke. Prisutni župljani bili su ponosni i veseli jer su s njima bili i biskup i provincijal, što su i obilježili zajedničkim fotografiranjem.

 

 

 

 

 

 

 

Priopćenje Nadbiskupskoga duhovnoga stola

 

 

 

 

Molitva bl. Jordana Saskog svetom Dominiku

 

 

 

 

 

 

ŽUPNA KATEHIZACIJA

 

 

ŽUPNI VJERONAUK

 

 

Svake subote u našoj crkvi održavat će se župni vjeronauk za prvopričesnike, krizmanike i njihove roditelje. Vjeronauk za krizmanike počinje u 10.00 sati, a za prvopričesnike u 11.00 sati. Župni vjeronauk držat će župnik Blaž Bartol.

 

Cilj župnog vjeronauka, odnosno priprave za sakramente, jest ponajprije uvođenje u mentalitet vjere. Župnim vjeronaukom, koji služi kao dopuna školskom vjeronauku (gdje je naglasak više na informativnoj razini, a kod župnog na samoj formaciji), želi se postići odgoj u vjeri, izgradnja i posvješćivanje kršćanskoga vjerničkog identiteta, jačanje crkvene pripadnosti te odgoj za liturgijsko-sakramentalni život.

 

 

Vlč. Blaž Bartol

 

CRTICE IZ POVIJESTI ŽUPE KONJŠČINA

 

U naš kruh svagdanji spada i spoznaja (saznanje – znanje) o stvarima, prilikama i neprilikama koje okružuju čovjeka u njegovom zemaljskom životu. Spoznavajući i saznavajući svoje okruženje čovjek ulazi u vječnu spoznaju zajedništva s Bogom, izvorom i bogatstvom života.

 

Tumačeći taj cilj života velikom naobrazbom, govorenjem i primjerom ostvarivao je i sveti Dominik, koji je rođen oko 1170. u Calarogi u Španjolskoj. Tom Dominiku posvećena je konjščinska župa, koja ima isti cilj – da tebe i mene usmjeri prema bogatstvu zemaljskog i nebeskog života.

 

Pođi stoga s nama, dragi čitaoče, u povijest župe Konjščina. Nećemo ti dati sve bogatstvo povijesti Konjščine jer niti smo mi kadri pripremiti taj kolač, a niti bi ti odjedanput mogao sve upiti. Eto stoga, par bobica toga grozda i par zrna pripravljena za tu pogaču povijesti Konjščine.

 

Konjščina (Selnica) kao župa spominje se u popisu župa od 1334. godine i bila je posvećena sv. Nikoli. No, u slijedećem sačuvanom popisu župa iz 1501., crkva je posvećena sv. Dominiku. Jedina je to župa svetog Dominika u Hrvatskoj sjeverno od Save. Mahom svi povjesničari slažu se da mjesto ima ime po plemenitašima Konjskim (najprije baruni, a zatim i grofovi). Konjščina je dakle, staro mjesto koje se najprije spominje kao Selnica (selnički), a taj se naziv odnosi na vlastelinstvo (posjed), a ne naselje. Jedino što izaziva neko razmišljanje, domišljanje, a možda iziskuje i istraživanje, pisanje je Adama Baltazara Krčelića Krbavskog u knjizi „povijest stolne crkve zagrebačke“ gdje on spominje neki članak iz 1471. godine u kojem piše da je utvrda Konjščina, možda i starija nego što se misli.

 

Evo tog odlomka iz Krčelićeve knjige:“Mnoge su utvrde u Matijino vrijeme, kako i pokazuje članak 29. iz 1471., u ovim krajevima Slavonije bile razorene i porušene: Kneževec, danas Kneginec kod Varaždina Blaže Husara (Tu utvrdu treba razlikovati od utvrde KHEENE, u kojoj je nekoć bio utamničen Andrija II). I po drevnim registrima desetine nedvojbeno je da se KHEENe nalazila u Zagorju. Vjerojatnije je to utvrda koja se danas zove Konjščinom po obitelji Konjski, a nekad se zvala KHEENE, kako se zaključuje po istim registrima, razmatranjem, dakako, susjednih posjeda koji se opisuju uz utvrdu KHEENE. Osim toga, uzmu li se u obzir i položaj, opkopi, postojeći dvostruki zidovi utvrde Konjščina, jasno da je to nekoć bilo glasovitije utvrđenje i prikladno da se u njemu zadrži Andrija II“*.

 

Eto, to je ono što ti prije rekoh – pričekaj povjesničari će odgovoriti. Godine 1545. oko tog kaštela bila je bitka s Turcima, a to je vrijeme kad čudotvorni kip majke Božje prenose iz kapela sv. Vida na Vinskom Vrhu u Mariju Bistricu, da ne padne u ruke Turcima.

 

Crkva sv. Dominika u Konjščini građena je u 16. stoljeću, a nadograđivana 1722. godine. Župni dvor sagradio je biskup Galjuf 1777. godine. Župa je u početku imala ova sela: Cirkveno Selo (Donja Konjščina), Gorenci (Gornja Konjščina), Krapina Selo, Jelovec, Bočaki, Bočadir, Kosovečko. Dokumentom 04. listopada 1789. iz zlatarske župe uzeta su sela: Lipovec, Turnišče, Brlekovo, a od belečke župe Klimen i Batina i uvršteni u Župu Konjščina. Za crkvu su 21. ožujka 1861. nabavljene nove orgulje, a nastavlja se i preuređenje unutrašnjosti crkve.

 

Iz nove povijesti zanimljiva je Naredba kraljevske zemaljske vlade, Odjela za unutrašnje poslove od 24. prosinca 1913. broj 89/415 kojom se određuje da se župa ima zvati Donja Konjščina dok se u šematizmima prije i poslije župa vodi samo pod imenom Konjščina.

 

Popis župnika postoji od 1675. godine do danas. Vrijedno je u tom popisu spomenuti Josipa Hoziana, koji je počeo pisati spomenicu, te doktora Jurja Cenkića, koji je sastavio novu spomenicu, zapisavši u njoj stare događaje i opisavši naširoko novije događaje. U vrijeme župnikovanja doktora Jurja Cenkića podignuta su u selima konjščanske župe mnoga raspela.

 

Godine 1936. u župi Konjščina osnovano je nekoliko bratovština : Bratovština SVETE KRUNICE, Bratovština KĆERI MARIJINE te Bratovština KRŠĆANSKOG NAUKA. Osnivanje bratovština potaknulo je doktora Cenkića da kod križeva po selima održava nedjeljom večernice sa svrhom poučavanja župljana u vjeri. Večernica se sastojala od propovjedi, čitanja katekizma i molitava.

 

Konjščinska župa u starije doba nije imala kapela. Godine 1938. blagoslovljena je „Kapelčica“ u Galovcu, koju je sazidao Tomo Curiš, a 24. srpnja 1942. godine blagoslovljena je kapela PRESVETO OLTARSKOG SAKRAMENTA u Gornjoj Konjščini, na poticaj učiteljica Ružice Radej i Štefice Dolenc. Po završetku rata ta je kapelica zatvorena, a otvorena je ponovno 29. ožujka 1961. u kući Milana Biškupa, koju je župa kupila za kapelu.

 

Duhovnih zvanja u župi nema mnogo. U prošlosti poznat je svećenik dr. Dinko Gudek te časna sestra karmelićanka Božanskog Srce Isusovog, Marija Hanžek, č.s. Huberta.

 

Od uspostave samostalne države Hrvatske ova župa i okolne župe u podjednakom su vjerskom životu. Obavljaju se krštenja, vjenčanja, pokapaju se crkvenim obredom, na misu nedjeljom i blagdanom neki idu, neki ne, pretežno su svi vjernici što se vidi kod blagoslova kuća i sprovoda. Župnik se snalazi u tim prilikama i pokušava kontaktirati sa svima, prema svojim sposobnositima i mogućnostima. Vele da je tako radio i sveti Dominik.
* Prema mišljenju mr.sc. Branka Čička, Krčeličevu teoriju o utvrdi Kheene kao Konjščini treba uzeti s rezervom (op.ur. časopisa za kulturu :“Hrvatsko zagorje“, rujan 2006.)

 

 
 

Tko je Online

Konjšćina u slici

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator