Udruga grofovija Konjski Konjščina


UDRUGA GROFOVIJE KONJSKI KONJŠČINA osnovana je 11.svibnja 2007.godine. Prije 15 godina okupila se grupa entuzijasta u želji da se iz mrtvila pokrene i iskoriste kulturni, povijesni i arheološki potencijali naše Općine.

Prvenstveni cilj udruge je promicanje, razvitak i unapređenje kulturne, arheološke i povijesne baštine vezane uz Stari grad (Kaštel Konjskih Konjščina) u Konjščini.

Ciljevi udruge ostvaruje se djelovanjem na povijesnim, kulturnim, arheološkim i turističkim područjima društvenog života.

Od osnivanja 2007. godine pokrenuli smo niz aktivnosti i manifestacija da bi svoje zadane ciljeve ostvarili.

Ciljevi udruge ostvarivat će se djelovanjem na slijedećim područjima društvenog života: povijesnom, kulturnom, arheološkom i turističkom.

Jednom godišnje održavamo srednjovjekovni sajam, na kojem prikazujemo stare zanate i običaje, te oživljavamo život stanovništva oko Starog grada za vrijeme bitke s Turcima, koja se odigrala 4. svibnja 1545. godine. Bitke koju je predvodio ban Nikola Šubić Zrinski. Prvi sajam je bio održan 2007. godine.

Na sajmu prikazujemo stare zanate: kovače, licitare, lončare, izradu drvenih igračaka, izrada drvenih bačva – „pintarenje“. Prikazuju se stari običaji: kako se radi domaći sit, puter, pčelarenje, ispaša krava i konja na livadi, vožnja u kočijama, jahanje na konjima, za djecu organizirao jahanje na „ponijima“.

Imamo srednjovjekovni vojni tabor, druženje s vitezovima, održava se turnir u mačevanju, scenski prikaz bitke za Stari grad, radionice gađanja lukom i strijelom. Žongleri zabavljaju djecu i odrasle, igre s vatrom (vatreni show), narodni napjevi, plesovi kroz stoljeća.

Udruga grofovije Konjski ima sekciju renesansni plesovi, koje izvode „grofice“ u replikama haljina iz 16. stoljeća.

Svake godine, u suradnji s Dječjim vrtićem iz Konjščine, održavamo „ Dan bajke pri Starom gradu“ , uprizorili smo 13 bajki : Trnoružicu, Snjeguljicu, Pepeljugu, Matovilku, Kraljević i žabac, Careva nova oprava, Cvilidreta, Črljenkapica, Štefek i vrag, Ivek i Marica, Ježuva hižica, Tri pajceka, i ove godine Zlaticu i tri medveda. Glavni glumci su tete iz vrtića, članice Udruge grofovije. Održavamo i radionice, imali smo radionice oružje vitezova srednjeg vijek, članice udruge penzionera održale su radionicu „kak se dijelaju rožice z krep papira“. Imali smo i natjecanje u „ružđenju kuruze“. Sudjelovale su i Vedre note- KUD Konjščina, a najvažnije je da se djeca igraju i da se svi zabavljamo.

Održavamo i stručna predavanja : Život u srednjem vijeku, Kuga, Vitezovi templari, Hrvatska predziđe kršćanstva, Konjščansko vlastelinstvo nakon Konjskih ; razne tribine, izložbe.

Sudjelovale smo na viteškim turnirima: Bled, Picokijada, Zelini, Gornjoj Stubici, Orahovici, Koprivnici, Sisku, Vrani, Samobor. Na raznim kulturnim događanjima, a najviše na kojima se prezentira kulturno povijesna baština.

Gostovale smo i u Makedoniji: Skopju i Bitoli, na poziv počasnog konzul gospodina Branka Maretića, imale smo i primanje kod našeg veleposlanika u Skopju gospodina Zlatka Kramarića.

Imale smo i predstavljanja na HTV, Zagorskoj TV, TV Mreži …

Načelnica

Anita KrokAnita Krok, mag.polit.soc.
Rođena 15.12.1986. u Zaboku, a od rođenja živi u Konjščini. Završila preddiplomski studij socijalnog rada i diplomski studij socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu gdje je stekla zvanje magistre socijalne politike. Udana, majka jednog djeteta. U slobodno vrijeme bavi se izradom eko proizvoda, vrtlarenjem i šivanjem.

049/465-905
099/527-4210
[email protected]
Službeni Facebook profil

PRIJAM STRANAKA
Radnim danom od 8:00 do 13:00h
(poželjna prethodna najava)

Informacije

Ivice Gluhaka 13, Konjščina
Krapinsko-zagorska
Hrvatska
49282

[email protected]

049/465-905

PON-PET (7:00 - 15:00)

OIB: 64934614358
Općina Konjščina