Vatrogastvo


DVD Gornja Konjščina (1961.)

Krajem `50-ih godina 20. stoljeća pojavila se ideja o osnivanju dobrovoljnoga društva koje bi provodilo vatrogasnu djelatnost na području Gornje Konjščine i bliže okolice. Svrha je bila, kao i pri osnivanju svakoga DVD-a, promicanje dobrovoljnoga vatrogastva i unaprjeđenja zaštite od požara, a potreba za tim javila se, prije svega, stoga što je Gornja Konjščina bila rudarsko mjesto pa je valjalo biti na oprezu. Godine 1961. Društvo je registrirano kao Dobrovoljno vatrogasno društvo s vatrogasnom postrojbom bez profesionalnih vatrogasaca.

Budući da nam je iz tih, ne tako davnih, `60-ih godina ostalo vrlo malo pisanih dokumenata o radu Društva, do relevantnih smo informacija došli usmenom predajom, tj. svjedočenjem naših najstarijih članova. Oni su se sa zadovoljstvom prisjetili složnosti mještana koji su osnovali svoj DVD pod vodstvom prvog predsjednika Rudolfa Janoša i zapovjednika Ivana Buhina, te njihove ambicioznosti, velike volje i poleta. Društvo je bilo financijski vrlo skromno, ali aktivno u pogledu rada i napretka. Članovâ je bilo više nego danas i interes im je bio golem. Često su organizirali seoske vatrogasne zabave i sav su zarađen novac ulagali u izgradnju vatrogasnoga doma te u nabavu vatrogasne opreme. Ne samo da je Društvo djelovalo na dobrovoljnoj bazi nego su i ostali mještani Gornje Konjščine te susjedi iz okolnih sela pomogli donacijom novca za kupnju vatrogasne pumpe te pića i hrane za izgradnju doma. Rečeno mi je da su puno radili, ali pokraj svega su se toga i uvijek zabavljali. Vježbali su često, i to na gmajnju (iliti pašnjaku) pokraj doma, pa su uvijek bili spremni izaći na nepoželjni požar ili kakvu drugu nesreću, iako nekih većih intervencija nije bilo. Dugo je trebalo i da se kupi određena vatrogasna oprema te vatrogasno vozilo. S oduševljenjem su odlazili na pokazne vježbe u susjedna društva na području Općine, dakle u Konjščinu, Jertovec i Galovec – Krapina Selo. Na natjecanja izvan Općine nije se izlazilo. Posebnih odlikovanja ni pohvala najstarijim članovima DVD-a nema, postoji tek pokoje priznanje za zalaganje i aktivnost s kraja `60-ih godina.

U drugoj polovini `70-ih godina Društvo je bilo snažno jer je okupilo puno mladih i djece, koji su bili oduševljeni činjenicom da su članovi DVD-a. Krajem `80-ih i u `90-im godinama Društvo je bilo aktivno, ali ne u onoj mjeri u kojoj je bilo prvih 10-ak godina postojanja. Iz nekoga su se nepoznatog razloga iz DVD-a odvojili članovi koji su dolazili iz susjednih sela – Klimna i Prepuštovca. No, unatoč tomu Društvo se i dalje čvrsto držalo na nogama. Radilo se na uređenju doma i okolice te na servisiranju vatrogasnog vozila i nabavi potrebne opreme. Početkom novog stoljeća Društvo je unaprijeđeno time što su se neki mlađi članovi osposobili za vatrogasce i vatrogasne dočasnike. Kupljeno je i novije vozilo te su se opet počele izvoditi vježbe, a razmišlja se i o većem povezivanju s drugim društvima odlaskom na vatrogasna natjecanja i slična događanja.

 

U jesen 2011. godine proslavili smo 50. obljetnicu postojanja Društva. Proslavu svi pamtimo kao skromnu, no veoma lijepu, toplu i ugodnu. Na njoj smo ugostili predstavnike desetak dobrovoljnih vatrogasnih društava, predsjednika Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Ivicu Glasa, načelnika Općine Konjščina Mirka Krznara, predstavnika VZKZŽ-a i našega dragog sumještanina Željka Stošića, konjščinskoga župnika vlč. Blaža Bartola, predstavnike LD-a „Fazan“ te predstavnike još nekih udruga i pojedince koji su nam pomogli na bilo koji način. Posebni su gosti bili članovi Limene glazbe DVD-a Kašina, koji su svojom svirkom upriličili događaj. Dva dana prije svečanosti predsjednik i tajnica DVD-a gostovali su u emisiji na Radiju „Zlatar“, čime smo se i prvi put, zapravo, medijski eksponirali. Na toj proslavi nazočna su bila trojica najstarijih članova DVD-a, koji su bili i u osnivačkoj ekipi davnih `60-ih godina. To su Stjepan Lugar, Vjekoslav Gudek i Milan Kralj. Tada su nagrađeni priznanjima za članstvo od 50 godina. Svi se rado prisjećamo njihove sreće i ponosa zbog dobivenih priznanja. Nažalost, danas više nisu s nama, tako da nemamo živućih osnivača Društva.

 

Od osnutka Društva do današnjega dana na funkciji predsjednika DVD-a Gornja Konjščina bili su sljedeći članovi: Rudolf Janoš, Josip Havoj, Vilko Kereša, Marijan Kralj i Stjepan Kereša. Zapovjednici su bili ovi članovi: Ivan Buhin, Milan Šipak, Vilko Kereša, Dragutin Gudek, Milan Gudek, Stjepan Kereša, Davor Kralj i Kristijan Bosilj. Tajnici su u povijesti Društva sljedeći članovi: Josip Havoj, Ivica Bartol, Josip Macan, Marijan Havoj, Milan Gudek, Božidar Kralj, Zlatko Kralj i Vedrana Gudek.

Unatrag nekoliko godina djeca su pokazala velik interes za uključenje u DVD. Na inicijativu Vedrane Gudek, koja se 2007. godine hrabro uključila u DVD kao prvi ženski član, počele su se uključivati još neke sumještanke, pa Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornja Konjščina danas ima 15-ak ženskih članova.

Godinama je već DVD Gornja Konjščina organizator tradicionalnoga Turnira u belotu krajem zime, na koji se gosti rado odazivaju, a u kartanju sudjeluje i velik broj članova i članica DVD-a. Prihodom od Turnira obično se pokriju troškovi godišnje vatrogasne skupštine ili taj novac uložimo u humanitarne svrhe, kako je bilo učinjeno već u nekoliko navrata.

Organizatori smo Vatrogasnih sportskih igara, interesantnog oblika druženja na kojem su se znali okupiti članovi desetak vatrogasnih društava s područja Županije, a i šire. Igre su se obično održavale krajem proljeća, a sudionici su bili svih dobnih skupina – od najmlađih do najstarijih. Posljednji su put Igre održane u nedjelju 9. lipnja 2019., i one su bile devete po redu. Nakon toga bili smo spriječeni organizirati grupna događanja zbog epidemije koronavirusa. Voljeli bismo nastaviti s organizacijom Igara ubuduće.

Sastanke održavamo barem jedanput mjesečno, a po potrebi i češće. Svake prve subote u mjesecu u podne spremištar Društva uključuje vatrogasnu sirenu radi provjere njezine ispravnosti. Tada se ujedno pregledavaju vatrogasna vozila i oprema. Redovito se obavlja servis i registracija navalnoga i kombi vozila. Članovi DVD-a stariji od 14 godina osigurani su. Operativni članovi redovito (svake dvije godine) obavljaju liječničke preglede te obnavljaju liječnička uvjerenja. Od 2019. godine imamo službenu internetsku stranicu DVD-a u domeni SPIS-a (Središnji portal Internet stranica). Postojeća je i Facebook stranica našega DVD-a, čiji je administrator tajnica Društva.

 

Kad nas susjedna društva pozovu na svoje proslave, igre ili slične susrete, rado se odazivamo. Svake godine, u pravilu, sudjelujemo na tradicionalnome Hodočašću vatrogasaca u Mariju Bistricu. U suradnji s ostalim društvima na području Općine, svake godine sudjelujemo na misi za preminule vatrogasce u konjščinskoj župnoj crkvi. Kada je potrebno, naši članovi sudjeluju i na drugim događanjima, bilo u vezi s Općinom, bilo u vezi sa župnom zajednicom. Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, obično obilježimo tako što članovi DVD-a odu na zajedničku misu za vatrogasce u organizaciji DVD-a Mače. Osim s općinskim društvima, jako dobro surađujemo s DVD-om Mala Erpenja, kamo smo godinama odlazili na natjecanje s muškom vatrogasnom ekipom. U organizaciji DVD-a Šćepanje naši su članovi sudjelovali na natjecanju u brzom spajanju usisnog voda. Članovi DVD-a Čukovec ugostili su nas na svojim vatrogasnim igrama, a nekoliko smo puta sudjelovali na županijskom natjecanju vatrogasne mladeži.

 

Brojčana je situacija u Društvu danas prilično nezahvalna, ali budući da živimo u malome mjestu, puno se više i ne treba očekivati. DVD Gornja Konjščina trenutno broji 39 punoljetnih članova. Od toga je 29 operativnih i/ili izvršnih članova te 10 pomažućih. Važeću liječničku dozvolu ima 15 članova DVD-a, i to su članovi koji mogu izlaziti na intervencije. Vatrogasna zvanja u DVD-u Gornja Konjščina jesu sljedeća: jedan ispitani vatrogasac, trinaest vatrogasaca prve klase, dva vatrogasna dočasnika, jedan vatrogasni dočasnik prve klase, dva vatrogasna časnika i jedan vatrogasni časnik prve klase. Od 2019. godine imamo i troje članova s položenim stručnim ispitom za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima (ispit su položili pri Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu).

Očekujemo i nadalje dobru, kvalitetnu suradnju s ostalim DVD-ima, kako s društvima na području Općine, tako i s ostalim društvima s kojima smo se povezali ili sprijateljili. Težimo k tome da se članovi osposobljuju u viša zvanja kako bi bili kompetentniji u bavljenju vatrogastvom. Cilj nam je očuvati ugled Društva i vatrogasne organizacije u cjelini.

Iako nas je malo u Društvu, timskim radom uspijevamo realizirati planove. Svojim sumještanima uvijek smo na raspolaganju za bilo kakvu pomoć. Prilikom organizacije Igara, Turnira, skupštine i sličnih druženja svaki član nekako pridonese uspješnoj realizaciji. S društvima na području Općine jako dobro surađujemo. Zahvaljujemo svim članovima DVD-a na pomaganju, žrtvovanju, dobroj volji i pozitivi.

 

Gornja Konjščina, 16. srpnja 2021.

 

Vedrana Gudek,

tajnica DVD-a Gornja Konjščina

 

DVD Galovec-Krapina Selo (1957.)

DVD Galovec-Krapina Selo osnovano je 1957. god. kada su vatrogasci koji su bili članovi DVD-a Konjščina odlučili osnovati i registrirati društvo u svoja dva mjesta sa sjedištem u zadružnom domu u Galovcu.

Na samom početku društvo nije imalo gotovo nikakve opreme, ali uz pomoć Općine, Vatrogasnog saveza, ali i samih članova koji su organizirali vatrogasne zabave sa tombolama i prikupljanje dobrovoljnih priloga od građana, počela se nabavljati oprema i društvo je počelo izlaziti na intervencije i postizati dobre rezultate. Danas DVD broji 43 članova svih generacija i izlazi na požare i ostale intervencije koliko je najviše moguće s obzirom na druge obveze članova.

 

DVD Konjščina (1926.)

Načelnica

Anita KrokAnita Krok, mag.polit.soc.
Rođena 15.12.1986. u Zaboku, a od rođenja živi u Konjščini. Završila preddiplomski studij socijalnog rada i diplomski studij socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu gdje je stekla zvanje magistre socijalne politike. Udana, majka jednog djeteta. U slobodno vrijeme bavi se izradom eko proizvoda, vrtlarenjem i šivanjem.

049/465-905
099/527-4210
[email protected]
Službeni Facebook profil

PRIJAM STRANAKA
Radnim danom od 8:00 do 13:00h
(poželjna prethodna najava)

Informacije

Ivice Gluhaka 13, Konjščina
Krapinsko-zagorska
Hrvatska
49282

[email protected]

049/465-905

PON-PET (7:00 - 15:00)

OIB: 64934614358
Općina Konjščina